poniedziałek, 5 marca 2012

Zupa szpinakowa

Składniki:
- 1/2 cebuli
- 1 duża marchewka
- 1/2 opakowania mrożonego szpinaku w liściach
- 1 mała por
- 1 korzeń pietruszki
- 1 litr bulionu warzywnego
- 200g kaszy jęczmiennej
- sól i pieprz
- 2 ząbki czosnku
- olej

Sposób przygotowania:
1. Cebulę drobno siekamy, marchewkę i por kroimy w talarki, pietruszkę w kostkę.
2. Cebulę wraz z wyciśniętym czosnkiem podsmażamy na 2 łyżkach oleju, następnie dodajemy resztę warzyw i chwilę smażymy.
3. Warzywa zalewamy bulionem, wsypujemy kaszę  i gotujemy do miękkości warzyw i kaszy ok. 30 min. pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Jeśli zupa jest zbyt gęsta można dolać wody.
4. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na końcu dodajemy szpinak i gotujemy jeszcze 10 min.

3 komentarze:

Anonimowy pisze...

Szpinak w momencie dodawania do zupki ma być zamrożony czy rozmrożony?

Pokochaj gotowanie pisze...

Ja dałam zamrożony:)

Anonimowy pisze...

polecam, super, pyszna i szybka!

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi