czwartek, 2 lutego 2012

Sakiewki z łososiem

Składniki:
*na ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
-  1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 3 łyżki oleju
- 1/2 szklanki gazowanej wody
- szczypta soli i gałki muszkatołowej
*nadzienie:
- 250g twarożku kanapkowego śmietankowego
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 15 dag wędzonego łososia
- 1,5 łyżeczki posiekanego koperku
- szczypta chilli
- sól i pieprz
- szczypiorek

Sposób przygotowania:
1. Składniki na ciasto mieszamy mikserem, powinno mieć konsystencje śmietanki, odstawiamy na 10 min. Następnie smażymy cienkie naleśniki, na bardzo małej ilości oleju.
2. Łososia kroimy na małe kawałki, siekamy odrobinę szczypiorku, pozostały odkładamy do wiązania. Mieszamy to z  koperkiem, twarożkiem i jogurtem, przyprawiamy solą, pieprzem i papryką.
3. Na każdy naleśnik kładziemy łyżkę nadzienia, następnie delikatnie formujemy sakiewki i związujemy szczypiorkiem. Jeśli komuś się to nie uda równie dobrze smakują podane w zwykłej, zwiniętej formie naleśnika.

5 komentarze:

Paulina Podgórska pisze...

wyglądają świetnie ! W smaku zapewnie są równie dobre ^^

DanaWeg pisze...

Fantastyczny pomysł:)

Karmel-itka pisze...

jeju, cudowne!

http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
http://www.karmel-itka.blogspot.com

Sue pisze...

Ale świetne! Aż żal jeść. ;)

Emma pisze...

wyglądają super, nie ma co :)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

FlyB - Kulinaria
Lista Blogów Kulinarnych
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
przepisy kulinarne