sobota, 4 lutego 2012

Frykadelki z kalafiorem

Składniki:
- 1/2 kg mięsa mielonego
- 10 maleńkich różyczek kalafiora
- 1 jajko
- 1 cebula
- 4 łyżki bułki tartej+do obsypania
- oregano
- sól i pieprz
- szczypta ostrej papryczki
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- sos pomidorowy
- olej do smażenia

Sposób przygotowania:
1. Różyczki kalafiora gotujemy w osolonej wodzie ok. 15 min, tak by nie były zbyt miękkie, odsączamy.
2. Mięso mieszamy z jakiem, z 4 łyżkami bułki tartej, z przyprawami, dodajemy posiekaną cebulkę, mieszamy, formujemy pulpety w środek wkładając po jednej różyczce kalafiora. Na końcu panierujemy w bułce tartej.
3. Smażymy na rozgrzanym oleju, najpierw dobrze przypiekamy, później zmniejszamy ogień, chwile smażymy, by mięso nie było surowe. Podajemy z sosem pomidorowym.

3 komentarze:

Uczymy (się) gotować ;) pisze...

Jeszcze nigdy tego nie jadłem - najwyższy czas to zmienić ;) Dzięki!

Karmel-itka. pisze...

uwielbiane!
pyszniości

monami pisze...

bardzo ciekawy pomysł na mięso :)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi