sobota, 11 lutego 2012

Puszysty keks na białkach

Składniki:
- 1 kostka masła
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka białek (ok. z 8 jajek)
- 1 szklanka mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki bakalii
- kilka kropel aromatu waniliowego

Sposób przygotowania:
1. Białka z solą ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy cukier i dalej ubijamy na gęstą, szklistą masę.
2. Masło rozpuszczamy i studzimy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.
3. Do białek powoli na zmianę dodajemy mąkę i chłodne masło, mieszamy łyżką na gładką masę. Na końcu dodajemy bakalie (można obsypać je w mącę, wtedy nie opadną na dół jak to się stało u mnie), aromat, mieszamy.
4. Ciasto wlewamy do średniej keksówki wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Pieczemy w 200 stopniach ok. 40 minut (keks powinien być zrumieniony i pęknięty, sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczony).

2 komentarze:

Lovelykate pisze...

Wygląda świetnie, bardzo lekko i delikatnie :)

Karmel-itka. pisze...

MNIAM! wygląda tak ślicznie. puszyście ;]

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi