czwartek, 16 lutego 2012

Marchewkowe placuszki

Składniki:
- 2 duże marchewki
- 1 jajko
- 1 łyżeczka drożdży instant
- 150g mąki pszennej
- 1 łyżeczka ziół prowansalskie
- 1 szklanka mleka
- sól i pieprz
- olej lub masło do smażenia
*na sos:
- 1 mały jogurt naturalny
- 1 serek kanapkowy śmietankowy
- 1-2 ząbki czosnku
- sól i pieprz

Sposób przygotowania:
1. Marchewki obieramy, kroimy w plasterki i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.
2. Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku i odstawiamy na 5 minut.
3. Do miski wsypujemy mąkę, dość sporo soli, ponieważ marchewki są słodkie, dodajemy mleko z drożdżami oraz jajko, miksujemy. Następnie dodajemy odcedzone i ostudzone marchewki, wszystko miksujemy na gładką masę. Na końcu dodajemy zioła, pieprz, mieszamy.
4. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min.
5. Placuszki smażymy na rozgrzanym oleju, podajemy z sosem, przygotowanym z serka, jogurtu, czosnku, soli i pieprzu do smaku.

2 komentarze:

Karmel-itka. pisze...

ja też chcę takie! ;]
na sniadanko.

Anonimowy pisze...

pyszne, robiłam już kilka razy i zawsze wychodzą świetne

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi