wtorek, 21 lutego 2012

Kulki z batatów w otrębowej skorupce

Składniki:
- 2 średnie bataty
- 4-6 łyżek mąki kukurydzianej
- 1/2 szklanki otrębów pszennych
- sól, pieprz
- oregano
- przyprawa typu vegeta
- olej do smażenia

Sposób przygotowania:
1. Bataty obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie  do miękkości.
2. Ugotowane bataty odcedzamy, rozgniatamy, dodajemy mąkę kukurydzianą, pieprz, oregano, vegetę i dość sporo soli, ponieważ bataty są słodkie (do smaku). Wszystko dokładnie mieszamy (dajemy tyle mąki, by można było ulepić kulki).
3. Kulki ulepione z batatów obtaczamy w otrębach i smażymy w dość dużej ilości oleju na złoty kolor. Po usmażeniu kładziemy na papierowy ręczniczek, by odsączyć tłuszcz. Podajemy z ketchupem lub sosem czosnkowym.

Przepis bierze udział w akcji:

5 komentarze:

Karmel-itka. pisze...

świetne, Aniu te kuleczki!
kilka porywam, do przekąszenia ;]

Magda pisze...

Bardzo fajny pomysł na słodkie ziemniaki. Szkoda, że są tak drogie, bo częściej gościłyby na moim stole!

WegAnka pisze...

Mam pytanie: czy można użyć innej mąki niż kukurydziana?

Pokochaj gotowanie pisze...

Można ją zastąpić mąką ziemniaczaną:)

Anka - Weganka pisze...

Pyszne są! Ostatecznie zamiast mąki użyłam kaszy manny, a zamiast wegety mieszanki różnych przypraw. Ostrość przypraw i słodycz ziemniaków komponuje się świetnie.

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi