niedziela, 20 listopada 2011

Ciasteczka bananowe

Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1/4 szklanki cukru
- 1 szklanka rozgniecionych bananów
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki słodkiej śmietany
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady


Sposób przygotowania:
1. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą i z cukrem. Następnie dodajemy składniki mokre, czyli jajko, mleko, banany, olej i śmietanę. Wszystko dokładnie wyrabiamy, by nie było grudek (ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany).
2. Na blaszkę obsypaną mąką kładziemy łyżką ciasto (jedno ciastko z jednej łyżki ciasta w większych odległościach).
3. Ciastka pieczemy ok. 15 min.w 200 stopniach. Wystudzone ciastka polewamy roztopioną czekoladą.

9 komentarze:

asieja pisze...

pyszne do przegryzania przy czytaniu.

Maggie pisze...

Szaleje za bananowymi wypiekami, wiec zapisuje przepis, bo bardzo mi sie podoba!

Dusia pisze...

smaczne, bananowe ciasteczka na poprawę humoru

Russkaya pisze...

O tak, bananowe wypieki są magiczne! i ten zapach...ach! Zapisuję do zrobienia :)

Anonimowy pisze...

Właśnie je zrobiłam. To raczej biszkopciki bananowe niż ciastka- miękkie i puszyste. Jak dla mnie zupełnie nie potrzebna sól- zrobiłam wszystko wg podanych proporcji i niestety sól czuć dość mocno. Ale robi się je dosłownie 15 minut, drugie tyle piecze, więc są błyskawiczne. Choć liczyłam na coś lepszego ;)

Anonimowy pisze...

Upiekłam dzisiaj ciasteczka. Troszkę gumowate ale zależy co kto lubi. Mogą służyć jako małe chlebki na śniadanie. Są po prostu niedrogie i chyba warto wykorzystać dojrzałe banany, bynajmniej nie trzeba będzie wyrzucać.
P.S. dodałam kawałeczki posiekanej czekolady.

Anonimowy pisze...

ja zrobiłam ciasteczka ale wg mnie 15 min to za długo na tej temperaturze- moje po 10 zaczęły się przypalać.spróbuję następnym razem na 180 st. w smaku fajne i moje nie były gumowe

Anonimowy pisze...

Czy gdy zostawię ciasto na noc lub na 6 godzin w lodówce to cos sie z nim stanie?

Pokochaj gotowanie pisze...

Nigdy go nie zostawiałam na noc, ale nie sądzę, żeby coś się z nim stało.

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi