wtorek, 4 października 2011

Zupa jarzynowa z makaronem

Składniki:
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 średnia marchewka
- 2 duże ziemniaki
- 1 mała cukinia
- 1/2 opakowania makaronu nitki
- natka pietruszki
- bazylia
- sól i pieprz
- 2 kostki rosołowe
- 2 łyżki masła

Sposób przygotowania:
1. Kostki rosołowe rozpuszczamy w 1,5 litra wody. Marchewkę, ziemniaki kroimy w kostkę i dodajemy do bulionu, chwile gotujemy.
2. Cebulę i czosnek siekamy, podsmażamy na maśle, dodajemy pokrojone w połówki plasterków cukinię, chwilę ją smażymy, następnie dodajemy do bulionu i pozostałych warzyw. Gotujemy do miękkości warzyw.
3. Makaron gotujemy osobno w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Po odcedzeniu dodajemy go do zupy.
4. Zupę gotujemy na małym ogniu jeszcze ok. 15 min., przyprawiamy solą, pieprzem i bazylią, dodajemy pokrojoną natkę pietruszki. 

1 komentarze:

Duś pisze...

klasyczne i dobre

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi