niedziela, 23 października 2011

Zupa jarzynowa z fasolą

Składniki:
- 10 dag suchej fasoli perłowej
- 1 pęczek włoszczyzny
- 2 ziemniaki
- 1 mała papryka czerwona
- 2 pomidory
- 1 mała cukinia
- 10 dag wędzonej szynki
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- bazylia
- przyprawa typu vegeta
- sól i pieprz

Sposób przygotowania:
1. Fasolę myjemy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na noc do namoczenia. Następnie zalewamy 1 litrem świeżej wody i gotujemy na wolnym ogniu ok. 1 godz., aż fasola będzie miękka.
2. Włoszczyznę oczyszczamy i drobno kroimy. Cebulę i czosnek obieramy, siekamy. Cukinię, ziemniaki, pomidory i paprykę oczyszczamy, kroimy w kostkę. Szynkę również kroimy w kosteczkę.
3. Na patelni podsmażamy cebulę z czosnkiem, następnie dodajemy szynkę i chwilę smażymy.
4. Do miękkiej fasoli dodajemy warzywa, gotujemy do ich miękkości, pod koniec wrzucamy szynkę. Zupę doprawiamy przyprawami i ziołami do smaku. Jeśli zupa będzie za gęsta, można dolać trochę wrzątku.

2 komentarze:

chantel pisze...

lubię takie wypasione zupki pełne dobroci :)

Anonimowy pisze...

Zupa pyszna dodałam połowę papryki chili

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi