poniedziałek, 17 października 2011

Szaszłyki z cukinią

Składniki:
- 1 duża pierś z kurczaka
- 1 mała cukinia zielona
- 1 mała cukinia żółta
- 5 dużych pieczarek
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
- szczypta kminku
- bazylia
- 4 łyżki oliwy
- sól i pieprz

Sposób przygotowania:
1. Pierś z kurczaka kroimy na niezbyt duże kawałki. Przygotowujemy marynatę z jogurtu, 2 łyżek oliwy, papryki, kminku, soli i pieprzu. Wrzucamy do niej mięso, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 1-2 godzin do lodówki.
2. Zieloną cukinie myjemy, kroimy w plasterki szerokości ok. 1 cm, żółtą cukinie obieramy i kroimy w większą kostkę, tak by nie spadła z patyczków. Pieczarki obieramy, kroimy na połówki, jeśli są duże na ćwiartki. Wszystkie warzywa przekładamy do miski i kropimy 2 łyżkami oliwy, delikatnie mieszamy.
3. Na patyczki, na przemian nabijamy mięso i warzywa, obsypujemy na końcu bazylią. Szaszłyki wykładamy na blaszkę wyłożoną folią aluminiową, pieczemy w piekarniku ok. 45 min. w 180 stopniach.

2 komentarze:

Amber pisze...

Aniu,zastanawiam się dzisiaj nad lekkim obiadem.
I chyba Twoja wersja mi bardzo pasuje.
Pozdrowienia!

milk_chocolate84 pisze...

cukinię to mogę pod każdą postacią, nawet chrupać na surowo! ;) Takie szaszłyczki chętnie bym spałaszowała ;)
Zapraszam do konkursu
http://wypiekizpasja.blox.pl/2011/10/Konkurs-z-firma-Neoflam-Zgarnij-szklany-garnek.html

:)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi