wtorek, 11 października 2011

Naleśniki biszkoptowe w sosie gruszkowym

Składniki:
*na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki mleka
- 4 jajka
- 3 łyżki wody
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
*na sos:
- 0,5kg obranych gruszek
- łyżka rumu
- 8 łyżek cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1/2 szklanki wody
- 2 łyżki śmietany

Sposób przygotowania:
1. Przygotowujemy ciasto. Do mąki dodajemy kakao, żółtka, mleko, wodę, olej, wszystko dokładnie mieszamy. Białka z solą ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do pozostałej masy, delikatnie mieszamy.
2. Naleśniki smażymy na oleju, po upieczeniu kładziemy na papierowe ręczniczki, aby odsączyć tłuszcz.
3. Oczyszczone gruszki kroimy w kostkę, podlewamy połową wody, dodajemy cukier i gotujemy do miękkości (można owoce zmiażdżyć widelcem). Następnie dodajemy cynamon, rum oraz śmietanę, mieszamy. Resztę wody mieszamy z mąką, wlewamy do gruszek, mieszamy do zagotowania.
4. Naleśniki polewamy ciepłym sosem.

3 komentarze:

monami pisze...

ostatnio robię podobne nałogowo, kiedy muszę zjeść coś słodkiego :)

Arvén pisze...

Wyglądają na cudownie puszyste...i z dodatkiem owocowego sosu - idealny jesienny obiad!

aga pisze...

juz mi smakuje:)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi