poniedziałek, 26 września 2011

Rogale ruszane na wodzie

Składniki:
- 1/2 kg mąki pszennej
- 10 dag drożdży
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 7 łyżek mleka
- 2 jajka
- kostka masła
*dodatkowo:
- marmolada
- lukier


Sposób przygotowania:
1. Masło z mąką drobno siekamy, dodajemy jajka, sól, cukier i drożdże rozpuszczone w mleku. Wszystko dokładnie zagniatamy, formujemy kulkę, którą wkładamy do zimnej wody.
2. Gdy ciasto wypłynie na wierzch, wykładamy je na stolnice, posypujemy trochę mąką, rozwałkowujemy, kroimy trójkąty. Na każdy kawałek kładziemy trochę marmolady, zawijamy, formujemy rogaliki.
3. Wykładamy je na posypanej mąką blaszce, pieczemy w 200 stopniach na złoty kolor, lukrujemy.

3 komentarze:

deserowo pisze...

zaintrygowała mnie nazwa, skąd się wzięło ruszane ;) ale okazało się że znam ten przepis tylko u nas były topione a nie ruszane :) ładnie wyglądają i wiem że są pyszne! :)

kornik pisze...

ah, musza być smakowite, szczególnie ejszcze ciepłe, niedługo po wyjęciu z piekarnika. Do popołudniowej herbatki cudowne!

Jem dobrze pisze...

Aż ślinka cieknie od samego patrzenia :)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi