sobota, 16 lipca 2011

Porzeczkowo-kokosowe motylki

Składniki:
- 280g mąki pszennej
- 90ml mleka
- 1 opakowanie drożdży instant
- 45g masła
- 10 łyżek cukru
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/3 szklanki wiórków kokosowych
- 200g porzeczek

Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki oprócz 1 jajka i porzeczek wrzucamy do miski i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
2. Wyrośnięte ciasto kroimy na 6 równych części. Z każdej formujemy kulkę i rozwałkowujemy na kształt naleśnika. Na naleśnika kładziemy obrane porzeczki i rolujemy.
3. Podwijamy dwa końce naleśnika pod spód.
4. Z każdej strony nacinamy zostawiając na środku ok. 2 cm.
5. Skrzydła wywijamy, kładziemy motylki na blaszkę posypaną mąką. Każde ciastko smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy ok. 20min. w 200 stopniach.



6 komentarze:

Trzcinowisko pisze...

Jakie śliczne:) bardzo mi się podobają:)

kulinarne-smaki pisze...

urokliwe

zauberi pisze...

ale ładne :) bardzo mi się podoba pomysł

margot pisze...

taaa, świetne motylki

Russkaya pisze...

Ja bym się bała, że mi odfruną ;)

Izaa pisze...

cudnie wyglądają...zapisuję i z pomysłu skorzystam:)))

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

FlyB - Kulinaria
Lista Blogów Kulinarnych
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
przepisy kulinarne