poniedziałek, 11 lipca 2011

Placek z porzeczkami i cynamonem

Składniki:
- 5 łyżek masła
- 3 jajka
- 120g cukru
- 150g mąki pszennej
- 70g mąki ziemniaczanej
- 250g porzeczek
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli

Sposób przygotowania:
1. Jajka ubijamy w misce tak, aby powstała lekka pianka. Dodajemy masło i cukier, miksujemy na gładką masę. W osobnej misce mieszamy ze sobą mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cynamon, sodę i sól. Suche składniki stopniowo wrzucamy do zmiksowanej masy, nadal miksując.
2. Na końcu obsypujemy porzeczki mąką ziemniaczaną, owoce wrzucamy do zmiksowanej masy i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do małej keksówki wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Pieczemy ok. 35 min. w 180 stopniach.

3 komentarze:

Anonimowy pisze...

Eee, gdzież tam 'placek'? - prawdziwy placek to tylko być może drożdżakiem, o! ;P
A ten, to bardziej keksowiec jaki... co nie zmienia faktu, że prezentuje się wyśmienicie i pewno taki właśnie był :D *zapisuje sobie przepis*

Pozdrawiam serdecznie!
Nenecha

Marianna Hall pisze...

Placek czy nie placek- wygląda znakomicie! Porzeczki i cynamon? Bardzo ciekawa propozycja smaków!

ewe.kott pisze...

cudowny! aż mi zapachniało przed monitorem :D

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

FlyB - Kulinaria
Lista Blogów Kulinarnych
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
przepisy kulinarne