środa, 13 lipca 2011

Ciasto porzeczkowe z kruszonką

Składniki:
*na ciasto
- 250ml kwaśnej śmietany
- 3/4 szklanki cukru
- czubata łyżka masła
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 jajka
- 1/2kg porzeczek
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżki bułki tartej
*na kruszonkę
- 1 żółtko
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 kostki masła

Sposób przygotowania:
1. Oddzielamy żółtka od białek. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Masło miksujemy na gładką masę z cukrem i żółtkami. Do masy dodajemy śmietanę, mąkę z proszkiem i cukier waniliowy nadal miksując.
2. Białka ubijamy na pianę, dodajemy do zmiksowanej masy i delikatnie mieszamy.
3. Ciasto wykładamy na średnią blaszkę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną mąką. Ciasto posypujemy bułką tartą. Na wierzch kładziemy oczyszczone i osuszone porzeczki.
4. Z mąki, cukru, masła i żółtka wyrabiamy kruszonkę. Jeśli będzie się mocno lepić dodajemy jeszcze mąkę. Kruszonkę rozkładamy na owocach. Ciasto pieczemy ok. 45min. w 180 stopniach.

5 komentarze:

mopswkuchni pisze...

Tak - następne ciasto zrobię z porzeczkami :) Pychotka! http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/

aga pisze...

piekne zdjecie:) pyszne ciasto:)

Izaa pisze...

to ja poproszę kawałeczek bo wygląda przepysznie;)

Arvén pisze...

Fantastyczne. Porzeczki, kruszonka, śmietankowe ciasto...ideał!

KUCHARNIA, Anna-Maria pisze...

Pyszne! Uwielbiam ciasta z porzeczkami - parę kilo czeka właśnie w kuchni na swój los - część trafi do ciasta!
Pozdrawiam:)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi