czwartek, 30 czerwca 2011

Zupa pieczarkowa

Składniki:
- 1 duża marchew
- 1 korzeń pietruszki
- 1 cebula
- 400g pieczarek
- 2 kostki grzybowe Knorr
- 1 pęczek natki pietruszki
- 100 ml śmietany 12%
- sól i pieprz
- 200 g makaronu, np.muszelki

Sposób przygotowania:
1. Do garnka wlewamy ok. 2 litry wody, zagotowujemy. Wrzucamy do niej kostki grzybowe, następnie startą marchewkę, pietruszkę, pieczarki obrane i pokrojone w plasterki, posiekaną cebulę. Wszystko gotujemy do miękkości pieczarek. Wrzucamy posiekaną natkę pietruszki.
2. Robimy zaklepkę z śmietany i łyżeczki mąki. Wlewamy ją do zupy. Przyprawiamy ją solą i pieprzem.
3. W osobnym garnku gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu. Następnie go odsączamy i wrzucamy do zupy. Gotujemy wszystko jeszcze ok. 10 min.

2 komentarze:

Panna Malwinna pisze...

pieczarkową bardzo lubię;) najchętniej z drobnymi muszelkami

Anonimowy pisze...

Ja też pieczarkową kocham ale ze świderkami i na nóżkach z kurczaka musi być trochę mięska w zupie :)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi