niedziela, 26 czerwca 2011

Babka cynamonowa z suszonymi śliwkami

Składniki:
- 200g margaryny
- 175g cukru
- 1 cukier waniliowy
- szczypta soli
- łyżeczka mielonego cynamonu
- 4 jaja
- 150g mąki pszennej
- 150g zmielonych orzechów lub migdałów
-  100g suszonych śliwek
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50g kandyzowanej skórki pomarańczowej

Sposób przygotowania:
1. Zmiksować na jednolitą masę tłuszcz, cukier, cukier waniliowy, sól, cynamon, następnie dodawać po jednym jajku, mąkę z proszkiem do pieczenia.
2. Do jednolitej masy dodajemy orzechy, kandyzowaną skórkę, na końcu pokrojone śliwki, oprószone w mące. Wszystko delikatnie mieszamy.
3. Ciasto wylewamy do średniej formy babkowej wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Pieczemy w 200 stopniach przez ok. 45 min. Babka powinna pęknąć. Można ją polać czekoladą.

5 komentarze:

Paulina Podgórska pisze...

Prezentuje się bajecznie. Aż mam ochotę na coś słodkiego ^^ *_*

Paulina Podgórska pisze...

Ja pokochałam właśnie dziś ^^
Dziękuję :) :*

Agnieszka pisze...

Bardzo mi się podoba. Z chęcią zjadłabym kawałeczek takiej babki. :)

Trzcinowisko pisze...

Cynamon i sliwki...cudnie...lubię to połączenie bardzo!

Panna Malwinna pisze...

ale śliczna;)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

FlyB - Kulinaria
Lista Blogów Kulinarnych
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
przepisy kulinarne