wtorek, 21 marca 2017

Muffiny z dżemem i kolorowym kremem

Składniki:
*na ciasto
- 1 op. cukru waniliowego
- 1/2 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 jajko
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka mleka
- kilka łyżeczek ulubionego dżemu
*na krem
- 250ml śmietany 36%
- 250g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- barwniki spożywcze

Sposób przygotowania:
1. W misce miksujemy żółtko z mlekiem i olejem, następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z cukrem, proszkiem do pieczenia, solą i cukrem waniliowym. Na samym końcu delikatnie łączymy z ubitym na sztywno białkiem.
2. Do formy na muffiny wyłożonej papilotkami kładziemy po łyżce ciasta, później po łyżeczce dżemu, każdą babeczkę uzupełniamy pozostałym ciastem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 25 min, aż ładnie się zarumienią, gotowe studzimy.
3. Śmietanę ubijamy na sztywno, następnie łączymy z cukrem pudrem i serkiem mascarpone. Śmietanowy krem można wymieszać z barwnikami spożywczymy i szprycą udekorować babeczki, chłodzimy w lodówce.

 
 



4 komentarze:

gin pisze...

Ależ one śliczne! Takie wiosennie kolorowe :)

AGD pisze...

Wiosenne :)

Warnik do Wszystkiego pisze...

Wygląda wprost rewelacyjnie, super!

Teresa S pisze...

kuszące te mufinki pozdrawiam

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi