czwartek, 25 lutego 2016

Makaron z kaczką

Składniki:
- 2 piersi z kaczki
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 puszka pomidorów
- ok. 1 szklanka bulionu
- 2 łyżki oliwy
- 100ml białego wina
- 1 łyżeczka rozmarynu
- sól i pieprz
- 1 łyżka masła
- ok. 200g makaronu
- 3 łyżki startego parmezanu

Sposób przygotowania:
1. Na jednej łyżce oliwy przyprawione solą i pieprzem piersi podsmażamy zaczynając od strony skóry, aż się przyrumienią, ściągamy z patelni.
2. Marchewkę, seler, cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy w garnku na pozostałej oliwię. Po chwili wlewamy wino, gdy trochę odparuje dodajemy pomidory, bulion, rozmaryn, zagotowujemy. Do sosu wkładamy wcześniej podsmażone mięso i gotujemy na małym ogniu ok. 1 godzinę, aż wystarczająco zmięknie.
3. Po tym czasie mięso wyciągamy z garnka, a pozostałą jego zawartość miksujemy. Piersi obieramy ze skóry i kroimy na mniejsze kawałki, które wrzucamy do zmiksowanego sosu. Całość gotujemy kilka minut, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
4. Gotowy sos podajemy z makaronem i parmezanem.

0 komentarze:

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Zaglądam na...

Top Blogi