środa, 6 stycznia 2016

Śledzie pod pierzynką

Składniki:
- 2 ziemniaki
- 2 marchewki
- 3 filety śledziowe z zalewy solankowej
- 1 duży ugotowany burak
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1 cebula czerwona
- sól
- majonez
- natka pietruszki

Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki i marchewki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
2. Filety śledziowe moczymy ok. 1 godzinę w zimnej wodzie (tak, by były odpowiednio słone), następnie kroimy w większą kostkę.
3. Cebulę drobno siekamy, buraka, ziemniaki i marchewki ścieramy osobno na dużych oczkach, a jajka kroimy na drobno.
4. W przezroczystej misce układamy śledzie, posypujemy cebulą, smarujemy cienko majonezem, następnie dodajemy kolejne warstwy, czyli buraczki, ziemniaki, majonez, marchewkę, ponownie cienko majonez, na końcu jajka, dekorujemy natką pietruszki, chłodzimy w lodówce.
Inspiracja:uwielbiamgotowac

3 komentarze:

Inspirowane Smakiem pisze...

Jedna z moich ulubionych sałatek! U mnie przygotowuje się bez dodatku marchewki. :)

*Nataleczka* pisze...

Apetycznie wygląda.

Laura pisze...

W święta nie najadłam się śledzia i cały czas za mną chodzi! Dziękuje za przepis takiego jeszcze nie znałam :)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi