piątek, 8 stycznia 2016

Kulebiak drożdżowy nadziewany rybą

Składniki:
*na ciasto
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mleka
- 3 dag świeżych drożdży
- 5 dag masła
- 1 jajko
- szczypta soli
*na farsz
- 45 dag filetów z ryby
- 3 jajka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki bułki tartej
- 5 łyżek koncentratu pomidorowego
- zioła prowansalskie
- słodka papryka
- sól i pieprz
- olej do smażenia

Sposób przygotowania:
1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, mieszamy z 1 łyżką mąki i pozostawiamy na kilka minut do napuszenia. Masło rozpuszczamy, studzimy. Do pozostałej mąki dodajemy sól, jajko, wyrośnięty rozczyn, dokładnie wyrabiamy. Na końcu wlewamy masło i ponownie ugniatamy, aż ciasto będzie jednolite i odchodzące od ręki. Formujemy kulkę, posypujemy mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce, na 1 godz., do wyrośnięcia.
2. Jajka na farsz gotujemy na twardo, studzimy, drobno kroimy. Cebulę i czosnek obieramy, siekamy, a filety rybne mielimy. Na oleju podsmażamy cebulę i czosnek, następnie dodajemy rybę, smażymy kilka minut, później wlewamy koncentrat, przyprawiamy do smaku słodką papryką, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Do farszu rybnego dodajemy jajka, bułkę tartą, mieszamy, studzimy.
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy na dwa okrągłe placki, jeden większy, a drugi mniejszy. Większym plackiem wylepiamy dno i boki tortownicy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Na ciasto wykładamy wcześniej przygotowany farsz, przykrywamy drugim mniejszym plackiem, dokładnie zalepiamy brzegi, odstawiamy na ok. 15 min. do podrośnięcia, następnie wierzch nakłuwamy widelcem.
4. Pieczemy ok. 45 min., w 180 stopniach, aż ciasto ładnie się przyrumieni. Podajemy na ciepło.

0 komentarze:

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi