poniedziałek, 18 stycznia 2016
Fińska zupa z łososia
Składniki:
- 250g łososia
- 2-3 ziemniaki
- 1/2 pora
- 1 liść laurowy
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka masła
- sól i pieprz
- świeży koperek
Sposób przygotowania:
1. Łososia obieramy ze skóry, wyciągamy ości i kroimy w dużą kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, a por w talarki.
2. Por podsmażamy na maśle, następnie wrzucamy ziemniaki, podlewamy odrobiną wody. Po chwili wlewamy 2-3 szklanki wody, dodajemy liść laurowy i gotujemy ok. 15 min., aż ziemniaki będą miękkie.
3. Po tym czasie dodajemy łososia, gotujemy 5 min., ściągamy z ognia, zabielamy śmietaną (żeby się nie zwarzyła dobrze ją najpierw wymieszać z kilkoma łyżkami zupy). Na końcu wsypujemy posiekany koperek, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Inspiracja:mirabelkowy
- 250g łososia
- 2-3 ziemniaki
- 1/2 pora
- 1 liść laurowy
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka masła
- sól i pieprz
- świeży koperek
Sposób przygotowania:
1. Łososia obieramy ze skóry, wyciągamy ości i kroimy w dużą kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, a por w talarki.
2. Por podsmażamy na maśle, następnie wrzucamy ziemniaki, podlewamy odrobiną wody. Po chwili wlewamy 2-3 szklanki wody, dodajemy liść laurowy i gotujemy ok. 15 min., aż ziemniaki będą miękkie.
3. Po tym czasie dodajemy łososia, gotujemy 5 min., ściągamy z ognia, zabielamy śmietaną (żeby się nie zwarzyła dobrze ją najpierw wymieszać z kilkoma łyżkami zupy). Na końcu wsypujemy posiekany koperek, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Inspiracja:mirabelkowy
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
2 komentarze:
Muszę taką zrobić Mężowi, uwielbia łososia.
Zrobiłam rewelacja.Podduszony por dałam na końcu przed koperkiem aby się nie rozgotował.Wersja prosta filet z łososia ugotowany w wywarze.Skórę zdejmuję po ugotowaniu(z łuskami) przecedzam wywar i jest baza do zupy.
Iwona
Prześlij komentarz