środa, 23 grudnia 2015

Sałatka warstwowa z brokułem i słonecznikiem

Składniki:
- ok. 500g brokuł
- 200g sera feta
- 1 czerwona papryka
- 2-3 pomidory
- 1 puszka kukurydzy
- ok. 100g łuskanego słonecznika
- sól
- 2 szczypty cukru
*na sos
- 4 łyżki majonezu
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- 2 ząbki czosnku
- 2 szczypty cukru pudru

Sposób przygotowania:
1. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie z 2 szczyptami cukru, aż zmięknie, ale będzie lekko twardawy. Gotowy przelewamy zimną wodą i dokładnie odsączamy.
2. Paprykę, pomidory, ser kroimy w kostkę, kukurydzę odsączamy.
3. Słonecznik podprażamy na suchej patelni, aż się lekko zezłoci.
4. Do miski wlewamy jogurt, majonez, dodajemy zmiażdżony czosnek, cukier puder i dokładnie mieszamy.
5. W szklanym naczyniu układamy warstwowo następujące składniki: różyczki brokułu, ser feta, polewamy połową sosu, następnie dodajemy pomidory, paprykę, kukurydzę, pozostały sos, całość posypujemy słonecznikiem. Sałatkę wkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny.
Inspiracja:uwielbiamgotować


1 komentarze:

Malowana Słońcem pisze...

Wygląda mega smakowicie.:)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Zaglądam na...

Top Blogi