wtorek, 6 października 2015

Zapiekanka z pulpetami, ziemniakami i pomidorami

Składniki:
- 500g obranych, młodych ziemniaków
- 1 cebula
- 500g mięsa mielonego
- 4 jajka
- 2 łyżki oleju
- ok. 50g bułki tartej
- kilka sztuk małych pomidorów
- 300ml kwaśnej śmietany 18%
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- sól i pieprz
- ok. 100g żółtego sera w całości
- pęczek szczypiorku

Sposób przygotowania:
1. Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, aż będą miękkie, ale nie rozgotowane.
2. W misce mieszamy posiekaną cebulę z mięsem mielonym, jednym jajkiem i bułką tartą, doprawiamy solą i pieprzem, formujemy małe pulpety.
3. Pulpety smażymy na rozgrzanym oleju, na złoty kolor.
4. W natłuszczonej formie układamy na przemian ugotowane ziemniaki oraz pulpety, posypujemy połówkami pomidorów.
5. Śmietanę roztrzepujemy z 3 jajkami, przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką, mieszamy z posiekanym szczypiorkiem. Masą śmietanową polewamy zapiekankę i posypujemy startym żółtym serem. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 35 min.
Inspiracja:przystole

2 komentarze:

Olka pisze...

Oj jadłabym. Zdecydowanie uwielbiam zapiekanki, a ta ma w dodatku same pyszne składniki.

Ana76 pisze...

Spróbowałam, wyszła rewelacyjnie...dzieciaki zajadały się tak że aż uszy się trzęsły:) Pychota. Polecam

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi