sobota, 12 września 2015

Risotto z botwinką i jajkiem sadzonym

Składniki:
- 1 pęczek botwinki
- 3/4 szklanki ryżu do risotto
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1-2 pomidory
- ok. 2 szklanki bulionu
- sok z cytryny
- sól i pieprz
- ser feta do posypania
- jajka sadzone do podania
- 2 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:
1. Botwinkę oczyszczamy, buraczki obieramy i drobno kroimy, a liście i gałązki siekamy.
2. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek, następnie dodajemy botwinkę i chwilę smażymy. Dodajemy ryż i stopniowo wlewamy bulion, od czasu do czasu mieszając, aż wszystkie składniki będą miękkie.
3. Pod koniec gotowania wrzucamy obrane i pokrojone pomidory, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
4. Gotowe risotto wykładamy na talerze, posypujemy pokruszonym serem feta oraz podajemy z jajkiem sadzonym.
Inspiracja:filozofiasmaku

1 komentarze:

Nashelly pisze...

Uwielbiam botwinkę, pyszne danie :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi