niedziela, 6 września 2015

Botwinka z mlekiem kokosowym

Składniki:
- 2 pęczki botwinki z buraczkami
- 1 marchew
- kawałek selera
- 1 mały korzeń pietruszki
- 3-4 ziemniaki
- 1 duża puszka mleka kokosowego
- 1 ząbek czosnku
- kawałek świeżego imbiru
- 1,5-2 litry bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- sól i pieprz
- sok z cytryny
- chili w proszku
- 2 łyżki oleju
- natka pietruszki

Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki, marchewkę, seler i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę. Botwinkę myjemy, liście siekamy, a buraczki obieramy i drobno kroimy.
2. Na oleju podsmażamy zmiażdżony czosnek oraz kawałek startego imbiru, następnie wrzucamy botwinkę z buraczkami, chwilę smażymy, zalewamy bulionem i mlekiem kokosowym, gotujemy 5 min.
3. Po tym czasie dodajemy pozostałe warzywa i gotujemy do miękkości wszystkich składników. Na końcu przyprawiamy do smaku kolendrą, chili, sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Można posypać świeżą natką pietruszki.
Inspiracja:jadlonomia

0 komentarze:

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Zaglądam na...

Top Blogi