sobota, 29 sierpnia 2015

Gulasz wieprzowy z łopatki

Składniki:
- 1 papryka
- 1 cebula
- ok. 600g łopatki wieprzowej
- 2-3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki przyprawy do gulaszu
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 5-6 ziemniaków
- garść rodzynek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oleju
- chili
- sól i pieprz
- natka pietruszki

Sposób przygotowania:
1. Mięso dzielimy na mniejsze kawałki, mieszamy z przyprawą do gulaszu, sosem sojowym i z sokiem z cytryny, wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godz.
2. Na oleju podsmażamy posiekaną cebulę, następnie wrzucamy mięso, by się zezłociło, posypujemy mąką i zalewamy szklanką wody. Wsypujemy rodzynki i gotujemy ok. 1 godz., aż mięso zmięknie.
3. Po tym czasie dodajemy obrane i pokrojone w dużą kostkę ziemniaki oraz paski czerwonej papryki, gotujemy do miękkości warzyw.
4. Na końcu przyprawiamy papryką chili, solą, pieprzem, posypujemy natką pietruszki.


1 komentarze:

Kuchnia domowa Ani pisze...

Super danie jednogarnkowe. Wędruje do ulubionych i z pewnością przepis wykorzystam :)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi