sobota, 13 czerwca 2015

Risotto grzybowe

Składniki:
- 1 garść suszonych grzybów
- kilka pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka ryżu do risotto
- 150ml wytrawnego białego wina
- ok. 700ml bulionu warzywnego
-  2 łyżki oliwy
- sól i pieprz
- 4 łyżki startego parmezanu + do posypania
- 1 łyżka masła
- natka pietruszki

Sposób przygotowania:
1. Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 30 min. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w mniejsze kawałki.
2. Na oliwie podsmażamy posiekany czosnek i cebule, następnie dodajemy pokrojone grzyby, smażymy kilka minut, doprawiamy solą i pieprzem. Wsypujemy ryż, zalewamy winem i gotujemy na małym ogniu, aż płyn odparuje.
3. Partiami wlewamy bulion, cały czas mieszając, aż ryż wchłonie całkowicie płyn i będzie miękki.
4. Gdy ryż będzie gotowy mieszamy z parmezanem i masłem. Wykładamy na talerze posypujemy parmezanem i natką pietruszki.

1 komentarze:

Konczi i Szpileczka pisze...

Pyszne połączenie, uwielbiam takie dania :)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi