poniedziałek, 16 marca 2015

Zupa z kaszą jęczmienną i klopsikami

Składniki:
- 500g pieczarek
- 100g kaszy jęczmiennej
- 500ml passaty pomidorowej
- 2 ząbki czosnku
- 1 duży por
- olej do smażenia
- 200ml wina wytrawnego
- ok. 2 litry bulionu
- sól i pieprz
- 500g mięsa mielonego z indyka
- 1 jajko
- suszona bazylia, oregano
- kilka łyżek bułki tartej
- natka pietruszki

Sposób przygotowania:
1. Por kroimy w cienkie plasterki, pieczarki oczyszczamy i również kroimy w plasterki. W garnku na oleju podsmażamy posiekany czosnek, por, następnie dodajemy pieczarki. Po kilku minutach wlewamy wino, gdy wyparuje zalewamy bulionem, passatą, wsypujemy kaszę i gotujemy do jej miękkości. Pod koniec przyprawiamy solą i pieprzem.
2. Mięso mieszamy z jajkiem i taką ilością bułki tartej, by uformować klopsiki (nie przesadzamy, aby nie były zbyt twarde), przyprawiamy solą, pieprzem i suszonymi ziołami. W dłoni formujemy małe klopsiki, które smażymy na rumiano. Gotowe przekładamy do zupy i całość gotujemy jeszcze kilka minut. Można posypać natką pietruszki.
Inspiracja: cookingforemily



1 komentarze:

Olka pisze...

Lubię takie pożywne zupy - mogą zastąpić cały obiad.

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi