czwartek, 26 lutego 2015

Krem z pieczonych jabłek

Składniki:
- 5 dużych jabłek
- 2 korzenie pietruszki
- kawałek selera
- ok. 1 litr bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka startego imbiru
- sok z połowy cytryny
- kilka goździków
- suszony tymianek
- uprażone płatki migdałowe
- sól i pieprz

Sposób przygotowania:
1. Jabłka kroimy w ćwiartki, wydrążamy środek. Seler i pietruszki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Warzywa i owoce przekładamy do formy wyłożonej folią aluminiową, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy cynamonem, goździkami i tymiankiem.
2. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, pieczemy ok. 40 min., aż wszystkie składniki będą miękkie.
3. Następnie przekładamy do garnka, pozbywając się goździków, zalewamy bulionem, dodajemy imbir, chwilę gotujemy, na końcu miksujemy. Jeśli krem jest zbyt gęsty można dolać trochę wody. Przyprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem.
4. Podajemy z uprażonymi płatkami migdałowymi, ewentualnie z dodatkiem suszonych jabłek.
Inspiracja:kuchniawformie

0 komentarze:

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi