poniedziałek, 27 października 2014

Sos waniliowy do naleśników

Składniki:
- 3,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki cukru pudru
- 600ml mleka
- 2 żółtka
- kilka kropli ekstraktu waniliowego

Sposób przygotowania:
1. W rondelku mieszamy cukier z mąką i z małą ilością mleka na pastę. Podgrzewamy pozostałe mleko, a gdy zawrze, dodajemy pastę z mąki ziemniaczanej, cukru  i mleka, nieustannie mieszamy, zagotowujemy, aż sos zgęstnieje, ok. 2 min.
2. Odstawiamy na 10 min., potem mieszamy z żółtkami i podgrzewamy na małym ogniu przez 5 min., nie gotując, dodajemy ekstrakt, mieszamy. Sos można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.


3 komentarze:

Kasia pisze...

Idealny! I nie tylko do naleśników :)

Antenka pisze...

kocham!

zufik pisze...

mniam mniam, zgłodniałam! :)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Zaglądam na...

Top Blogi