niedziela, 19 października 2014

Keks na białkach z malinami

Składniki:
- 5 białek
- 180ml mleka 3,2%
- 170g masła
- 4g soli
- 315g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250g cukru
*dodatkowo
- ok. 250g malin
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:
1. Białka i mleko wlewamy do miski, chwilę miksujemy. Do drugiej miski wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz z solą, dodajemy miękkie masło i cukier. Wszystko miksujemy stopniowo wlewając białka z mlekiem.
2. Gdy masa będzie jednolita przelewamy ją do keksówki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Owoce mieszamy z dwiema łyżkami cukru i mąki, wysypujemy na ciasto i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopnia na ok. 60 min. (do suchego patyczka).
3. Gotowe i ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

3 komentarze:

Kasia pisze...

Jaki śliczny z tym wianuszkiem malin :)

Izaa pisze...

fajny pomysł na wykorzystanie białek

Kraina miodem płynąca pisze...

Ostatnio u mnie też 'rządziło' ciasto na białkach :) Lubię je za to, że jest takie wilgotne, miękkie i wręcz rozpływające się w ustach :) Bardzo ładnie wygląda z tymi malinami :)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi