sobota, 28 czerwca 2014

Makaron z sosem orzechowo-serowym

Składniki:
- 2 gruszki
- 1 mała cebula
- 2 garści orzechów włoskich
- 1/2 szklanki słodkiej śmietany 18%
- 100g sera pleśniowego lazur
- 1 ząbek czosnku
- oliwa
- sól i pieprz
- świeża bazylia
- 1/2 opakowania makaronu (użyłam pełnoziarnistych uszek)

Sposób przygotowania:
1. Cebulę i czosnek drobno siekamy, podsmażamy na oliwie, następnie dodajemy pokruszony ser, wlewamy śmietanę, wsypujemy pokrojone orzechy (kilka zostawiamy do dekoracji).
2. Gdy ser się rozpuści wrzucamy do sosu obrane i pokrojone w kostkę gruszki, gotujemy na małym ogniu ok. 10 min., aż składniki się połączą, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Można dodać odrobinę posiekanej bazylii.
3. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, gotowy odcedzamy i mieszamy z serowym sosem, całość chwilę podgrzewamy. Wykładamy na talerze i posypujemy odłożonymi orzechami.





4 komentarze:

Aswertyna pisze...

czytasz mi w myślach.... :D

mazionta pisze...

nie jadłam nigdy czegoś takiego- brzmi ciekawie!

Kasia pisze...

Bardzo zachęcająco wygląda ten makaron :)

Kalinka pisze...

Nawet wygląda ciekawie, muszę to wypróbowywać

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Zaglądam na...

Top Blogi