wtorek, 18 czerwca 2013

Makaron z łososiem i cukinią

Składniki:
- 100g wędzonego łososia
- 150g makaronu kokardki
- 1 mała cukinia
- 1 szklanka passaty pomidorowej lub domowego przecieru
- 2-3 łyżeczki kapar
- 4 łyżki śmietany 30%
- 1 mała czerwona papryka
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- oregano
- sól i pieprz
- kilka gałązek koperku
- 1 łyżka oliwy

Sposób przygotowania:
1. Makaron gotujemy na pół twardo, następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
2. Cukinię kroimy w plasterki i wraz z miażdżonym czosnkiem podsmażamy na oliwie (aż zmięknie, ale pozostając w formie plasterków), doprawiając pod koniec solą i pieprzem. Gotową przekładamy na talerz, układając w dowolną kompozycję.
3. Na tej samej patelni podsmażamy posiekaną cebulę, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i pomidora, chwile smażymy, po czym zalewamy passatą pomidorową i gotujemy ok. 5 min, wlewamy śmietanę, zagotowujemy. Następnie wrzucamy pokrojonego łososia, makaron, gotujemy, aż makaron wchłonie sos i stanie się al dente, pod koniec przyprawiamy solą, pieprzem, oregano, dodajemy kapary. Gotowy makaron wykładamy na wcześniej przygotowaną cukinię, posypujemy koperkiem.

1 komentarze:

Trójmiasto noclegi pisze...

Podane elegancko i gustownie. Gratulacje.

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi