wtorek, 26 lutego 2013
Tarta włoska z mięsem mielonym
Składniki:
*na ciasto
- 5dag masła
- 10dag mąki pszennej
- 2 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
*na farsz
- 20dag mięsa mielonego
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 papryki zielonej
- 1 cebula
- 1 op. pomidorów krojonych czosnek i bazylia Pudliszki
- 1/2 łyżeczki cukru
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 3 łyżki śmietany 18%
- sól i pieprz
- bazylia
- 1 łyżka oleju
Sposób przygotowania:
1. Ciasto szybko wyrabiamy z mąki, zimnego masła, wody i soli, wkładamy do lodówki na ok. 30min.
2. Papryki kroimy w małe paseczki, cebulę i czosnek siekamy, wszystko podsmażamy na oleju, ok. 10 min. Następnie dodajemy mielone mięso, smażymy, aż nie będzie surowe. Wlewamy pomidory i gotujemy, aż płyn odparuje i farsz zgęstnieje, dodajemy do smaku cukier, sól i pieprz, studzimy.
3. Średnią formę na tarte wykładamy ciastem, nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 15 min. w 180 stopniach (jeśli ciasto lekko popęka to nie szkodzi, gdyż całość zostanie zapieczona z farszem).
4. Wystudzony farsz mieszamy z jajkiem i śmietaną, przekładamy na podpieczone ciasto, posypujemy bazylią i ponownie wkładamy do piekarnika na ok. 20 min. w 200 stopniach i pieczemy aż farsz będzie spójny.
*na ciasto
- 5dag masła
- 10dag mąki pszennej
- 2 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
*na farsz
- 20dag mięsa mielonego
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 papryki zielonej
- 1 cebula
- 1 op. pomidorów krojonych czosnek i bazylia Pudliszki
- 1/2 łyżeczki cukru
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 3 łyżki śmietany 18%
- sól i pieprz
- bazylia
- 1 łyżka oleju
Sposób przygotowania:
1. Ciasto szybko wyrabiamy z mąki, zimnego masła, wody i soli, wkładamy do lodówki na ok. 30min.
2. Papryki kroimy w małe paseczki, cebulę i czosnek siekamy, wszystko podsmażamy na oleju, ok. 10 min. Następnie dodajemy mielone mięso, smażymy, aż nie będzie surowe. Wlewamy pomidory i gotujemy, aż płyn odparuje i farsz zgęstnieje, dodajemy do smaku cukier, sól i pieprz, studzimy.
3. Średnią formę na tarte wykładamy ciastem, nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 15 min. w 180 stopniach (jeśli ciasto lekko popęka to nie szkodzi, gdyż całość zostanie zapieczona z farszem).
4. Wystudzony farsz mieszamy z jajkiem i śmietaną, przekładamy na podpieczone ciasto, posypujemy bazylią i ponownie wkładamy do piekarnika na ok. 20 min. w 200 stopniach i pieczemy aż farsz będzie spójny.
Etykiety:
Dania z mięsa mielonego,
Tarty
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
5 komentarze:
Wygląda super. Dzisiaj u mnie również tarta!:)
wygląda przepysznie!
Uwielbiam takie wytrawne tarty!
A mozesz podać wielkość naczynia w którym to robisz?
Moja forma do tarty ma dno o średnicy ok. 22 cm.
Prześlij komentarz