sobota, 17 marca 2012

Spaghetti z pulpecikami

Składniki:
- 300g mięsa mielonego
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej + do obsypania
- bazylia
- słodka papryka w proszku
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- przyprawa typu vegeta
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 1/2 kostki rosołowej
- ser parmezan
- makaron spaghetti
- olej

Sposób przygotowania:
1. Mięso wkładamy do miski, następnie dodajemy wyciśnięty czosnek, jajko, dwie łyżki bułki tartej, przyprawiamy solą, pieprzem, vegetą i słodką papryką. Następnie mieszamy i formujemy małe pulpeciki, które obtaczamy w bułce tartej. Pulpeciki smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
2. Do garnka wlewamy pomidory z puszki, dodajemy kostkę rosołową, wstawiamy na palnik. Do sosu dodajemy 1 łyżeczkę suszonej bazylii, przyprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką (jeśli pomidory były kwaśne można dodać cukier). Gotujemy go 5 min., następnie wrzucamy usmażone pulpeciki i gotujemy na małym ogniu przez kolejne 5 min., uważać by nie przypalić.
3. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy go i wykładamy na talerze. Polewamy go sosem z pulpetami i posypujemy serem.

3 komentarze:

Dusia pisze...

pieknie i smakowicie.

Ania pisze...

a może dodasz przepis do akcji http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/makarony-swiata. Nie zapomnij dodać banerka akcji w poście :)

Daria pisze...

wygląda bardzo smakowicie :)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi