piątek, 23 marca 2012

Kurczak w cieście francuskim

Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego w jednym płacie
- 1 podwójna pierś
- 2 duże plasterki żółtego sera
- 5 pieczarek
- 1 mała cebula
- oregano
- olej
- sól i pieprz

Sposób przygotowania:
1. Piersi z kurczaka oczyszczamy, następnie nacieramy solą, pieprzem i oregano, wkładamy do lodówki na 20 minut.
2. Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki. Na łyżce oleju podsmażamy posiekaną cebulę, następnie dodajemy pieczarki i chwilę smażymy.
3. Na środku, wzdłuż płata ciasta francuskiego kładziemy pojedynczo piersi (jedną połówkę pod drugą), na to układamy podsmażone pieczarki, na końcu żółty ser. Z boku kroimy ciasto w paski (czyli na środku jest ułożone mięso a z prawej i lewej strony kroimy paski, powstaną takie grzebienie). Mięso zawijamy w cieście w taki sposób, że na przemian nakładamy paski raz z prawej a raz z lewej strony, lekko przyciskamy, końce takiej rolady podwijamy pod spód. Całość przekładamy na blaszkę, wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Pieczemy ok. 35 min. w 200 stopniach, powinno się zrumienić, sprawdzić patyczkiem czy mięso nie jest surowe.

2 komentarze:

Karmel-itka. pisze...

uwielbiam drób. to mój ulubiony gatunek mięsa.
ale w tej wersji jeszcze nie próbowałam. zapisuję ten przepis ;]

Anonimowy pisze...

zAjebjoza !

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi