poniedziałek, 23 stycznia 2012

Keks czekoladowy

Składniki:
- 2 łyżki kakao
- 120g mąki pszennej+1 łyżka do bakali
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 125g masła
- 2/3 szklanki cukru
- 3 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
- 100g gorzkiej czekolady
- 100g suszonej śliwki
- 50g rodzynek
- 100g orzechów np. laskowych

Sposób przygotowania:
1. Śliwki i orzechy kroimy, dodajemy rodzynki oraz 1 łyżkę mąki, mieszamy.
2. Masło miksujemy z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodajemy jajka, ciągle miksując.
3. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy ją do masy, miksujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, kakaem, również dodajemy do masy wraz z ekstraktem. Po zmiksowaniu ciasta dodajemy obsypane bakalie, mieszamy łyżką.
4. Ciasto nakładamy do małej lub średniej keksówki wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy ok. 60 min. w 180 stopniach (sprawdzamy czy jest gotowe patyczkiem, powinno być lekko przypieczone z wierzchu, uważać by nie przypalić). Po ostudzeniu można polać czekoladą lub posypać cukrem pudrem.

4 komentarze:

Maggie pisze...

Oblednie wyglada! I pomyslec, ze kiedys nie przepadalam za ciastami z bakaliami...

Dusia pisze...

ładnie wygląda:)

Panna Malwinna pisze...

Czekoladowy? To musi być niebiańskie w smaku

Patrycja Reszko pisze...

Pewno jeszcze smaczniejszy od tradycyjnego!

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

FlyB - Kulinaria
Lista Blogów Kulinarnych
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
przepisy kulinarne