poniedziałek, 5 września 2011

Malinowa panna cotta

Składniki:
- 1 galaretka malinowa
- 250ml mleka
- 250ml śmietany 30%
- 3 łyżeczki żelatyny
- 4 łyżki wody
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 op. cukru waniliowego
- 1 szklanka malin

Sposób przygotowania:
1. Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wody, studzimy. Do foremki wkładamy maliny, następnie zalewamy galaretką i odstawiamy do lodówki.
2. Żelatynę moczymy 10 min w zimnej wodzie. Mleko podgrzewamy, aż będzie mocno ciepłe, dodajemy żelatynę i mieszamy do jej rozpuszczania. Do garnka wlewamy śmietanę, dodajemy cukry i podgrzewamy do rozpuszczenia. Śmietanę łączymy z mlekiem i pozostawiamy do ostygnięcia.
3. Na końcu wylewamy na galaretkę białą masę i wstawiamy do lodówki, by stężała (aby wyciągnąć panna cottę z formy należy formę na chwilę zanurzyć w ciepłej wodzie).

4 komentarze:

asieja pisze...

ale kolorystyka ładna!

Castielle pisze...

cudo! =]

Marianna Hall pisze...

Śliczna ta panna cotta! :)

Kaś pisze...

jak malowana. to chyba najładniejsza panna cotta jaką widziałam

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

FlyB - Kulinaria
Lista Blogów Kulinarnych
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
przepisy kulinarne