niedziela, 17 lipca 2011

Zupa koperkowa

Składniki:
- 2 marchewki
- 100g drobnego makaronu
- 1 duży pęczek koperku
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
- po 4 ziarenka czarnego pieprzu i ziela angielskiego
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- 1 czubata łyżka mąki pszennej
- 2 kostki rosołowe
- 2 listki laurowe
- sól i pieprz

Sposób przygotowania:
1. Dwie kostki bulionowe rozpuszczamy w 2 litrach wody, dodajemy ziele angielskie, pieprz i liście laurowe. Marchewki kroimy w plasterki, wrzucamy do bulionu i gotujemy do miękkości. 
2. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Ugotowany wrzucamy do zupy.
3. Posiekany koperek dodajemy do zupy i chwilę jeszcze gotujemy. Robimy zacierkę ze śmietany i mąki, dokładnie rozmieszanej. Wlewamy ją do zupy, którą po przyprawieniu i zagotowaniu zestawiamy z palnika.

2 komentarze:

Iwona pisze...

mój syn uwielbia zupę kpoerkową..robię ją trochę inaczej niż Ty ale zasady praktycznie sa takie same

Karmel-itka pisze...

nigdy jej nie jadłam, aczkowlwiek często o niej słyszę.
hm... kusi mnie. wygląda tak smakowicie ;]

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

FlyB - Kulinaria
Lista Blogów Kulinarnych
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
przepisy kulinarne