niedziela, 3 lipca 2011

Kurczak w sosie sojowym

Składniki:
- 1 czerwona papryka
- 1 por
- 2 piersi z kurczaka
- 4 łyżki sosu sojowego ciemnego lub jasnego
- 1 kostka rosołowa
- 1/2 szklanki mleka
- 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
- opakowanie makaronu ryżowego
- sól i pieprz
- olej

Sposób przygotowania:
1. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju, następnie podlewamy go sosem sojowym i smażymy ok. 5 min. Do mięsa dodajemy pokrojoną paprykę i por, następnie wlewamy bulion zrobiony z kostki rosołowej i szklanki wody. Wszystko dusimy do miękkości warzyw. Doprawiamy solą i pieprzem.
2. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z mlekiem i wlewamy do potrawy. Dusimy ok. 10 min, sos powinien zgęstnieć.
3. Makaron ryżowy przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Przed podaniem makaron polewamy sosem.

14 komentarze:

tu-tusia pisze...

Uwielbiam takie dania! Wygląda świetnie :)

Arvén pisze...

Oo tak, idealne. Kurczak w sosie sojowym - pycha!

manoria pisze...

Takie połączenia są rewelacyjne :-) Wygląda smakowicie

Anonimowy pisze...

Wyszło pyszne!

Anonimowy pisze...

Robiłam to danie wielokrotnie, ale ja zamiast makaronu ryżowego podaje je z pomarańczowym ryżem i marchewką z curry i imbirem, Moja rodzinka jest zachwycona:)

Anonimowy pisze...

Pycha ! idealna kompozycja smaków :) nie wyszło mi tak piękne jak na Twoim zdj - bardziej "bryja" ale i tak było super :)) dzięki !

Anonimowy pisze...

nie mam mąki ziemniaczanej czy moge to czyms zastapic?

Pokochaj gotowanie pisze...

Możesz użyć mąki kukurydzianej lub pszennej, sos również zgęstnieje, nie uzyska jedynie efektu klarowności jak w przypadku mąki ziemniaczanej.

Anonimowy pisze...

wyborne danie :)

Modzajto pisze...

Będzie i u mnie dziś. :) Może wprowadzę jakieś zmiany :)
Zapowiada się obiecująco! ;)

Anonimowy pisze...

pyszności !

Wiolanta pisze...

zamiast pora dodałam cukinię, dodatkowo imbir i czosnek, na koniec na talerzu posypałam dynką - wyszło cuuudo!!

diana mat pisze...

Dałam żółta paprykę zamiast czerwonej i wyszło wspaniałe. Polecam ten przepis bo jest prosty i super smaczny. Wyjdzie nawet początkującym w kuchni :)

Anonimowy pisze...

niestety, bulion zabija smak warzyw :(

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi