poniedziałek, 13 czerwca 2011

Ptysie z bitą śmietaną i dżemem

Składniki:
- 18 dag mąki pszennej
- 250 ml wody
- szczypta soli
- 8 dag masła
- 4 jajka
- 0,5 litra śmietany kremówki
- 2 fix do śmietany
- słoiczek kwaśnego dżemu, np. porzeczkowy
- cukier puder

Sposób przygotowania:
1. W rondelku zagotuj wodę z masłem i szczyptą soli. Naczynie zdejmij z ognia i wsyp mąkę, energicznie mieszając.
2. Znów postaw naczynie na ogniu, podgrzej, mieszając, aż ciasto stanie się szkliste.
3. Zdejmij naczynie z ognia, wbijaj po jednym jajku i ucieraj masę, aż będzie jednolita. Odstaw ciasto na 10 min.
4. Piekarnik nagrzej do 220 stopni, blachę wyłóż papierem do pieczenia, szprycą lub łyżeczką nakładaj małe porcje ciasta (ptysie urosną), wstaw do piekarnika i piecz ok 25 min. ( przez pierwsze 10 min. nie otwieraj piekarnika).
5. Pół zimne ptysie przekrój. Ubij śmietanę z fixami i ok. 4 łyżkami cukru pudru. Szprycą na spody ptysiów nałóż śmietanę, łyżeczką połóż na nią małe porcje dżemu i przykryj je górną częścią ciasta. Ptysie włóż do lodówki na ok. 2 godz. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

0 komentarze:

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi