wtorek, 21 czerwca 2011

Placuszki ryżowe z wiśniowym sosem

Składniki:
- 1 woreczek ryżu
- 1 jajko
- 1 cukier waniliowy
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/4 szklanki mleka
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 łyżeczek masła
- 1 kisiel wiśniowy
- 1 słoiczek kompotu z wiśni
- 3 łyżki cukru

Sposób przygotowania:
1. Ryż ugotować i wystudzić. W misce zmiksować mleko z mąką, cukrem waniliowym, solą, proszkiem do pieczenia, jajkiem, następnie dodać ryż i wystudzone sklarowane masło. Wszystko wymieszać. Placuszki smażyć na małej ilości oleju na złoty kolor.
2. Odsączyć sok od wiśni, do soku wlać 2 szklanki wody, wsypać cukier, zagotować. W pół szklance wody rozpuść kisiel, wlać do wrzącego soku, energicznie mieszać, dodać wiśnie i gotować jeszcze ok. 5min. Na końcu łyżką do ziemniaków rozgniatamy wiśnie. Placuszki polewamy sosem.

7 komentarze:

Panna L pisze...

Muszę spróbować.. ziarenka ryżu w ciepłych placuszkach.. to brzmi kusząco..<3

Doctor pisze...

Bardzo ciekawa propozycja! Muszę spróbować! :)

Szana pisze...

uwielbiam ryżowe, mam podobny przepis i go ubostwiam. smak nie do opisania, zapewne i twoje wiec je zapisuje, moze beda lepsze od moich? :)

Papaya pisze...

Uwielbiam placuszki ryżowe <3

Papaya pisze...

Ja tak samo. Część chciałam zamrozić na zimę, z części chciałam porobić konfitury, a tu lipa ;c Jest mi bardzo przykro z tego powodu. Ale żywię nadzieję, że stanieją choć do 4,99 xdd

Papaya pisze...

U mnie dziś było to samo.. i bardzo się tego obawiam ;c

jolanta pisze...

ciekawy przepis, pozdrawiam

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi