wtorek, 21 czerwca 2011

Makaron z tuńczykiem i pomidorami

Składniki:
- 400g makaronu świderki
- 4 średnie pomidory
- 1 puszka tuńczyka w kawałkach (ok.170g)
- oregano, bazylia
- sól, pieprz
- 2 łyżki ketchupu
- płaska łyżeczka cukru
- 1 kostka czosnkowa (lub 2 ząbki świeżego)

Sposób przygotowania:
1. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, smażymy na patelni, aż zrobi się konsystencja sosu (ok.15 min.). Dodajemy przyprawy, zioła, cukier, ketchup. Na końcu dodajemy odsączonego tuńczyka. Dusimy razem ok. 7 min.
2. Gotujemy makaron w osolonej wodzie, z łyżką oliwy, po ugotowaniu odcedzamy, mieszamy z przygotowanym sosem. Można posypać świeżym oregano.

4 komentarze:

Papaya pisze...

Mmm.. pyszne ! Dziękuję za pomysł na obiad ^^

asieja pisze...

podoba mi się taki pomysł na tuńczyka.

annaz pisze...

zrobiłam dziś na obiad - po prostu pychotka!!! przepis na pewno do powtórzenia :) myślę, że też się nim pochwalę na swoim blogu!
pozdrawiam :)

Anonimowy pisze...

Zrobiłam dzisiaj, cudeńko :) Pierwszy raz jadłam tuńczyka i pod tą postacią na pewno na stałe zagości w moim menu

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi