środa, 8 czerwca 2011

Mielone w sosie koperkowym

Składniki:
- 0,5kg mięsa mielonego
- 2 jajka
- ok. 0,5 szklanki bułki tartej
- 250g pieczarek
- kostka rosołowa
- oregano, bazylia
- vegeta lub ziarenka smaku
- 1 mała cebula
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka wody
- 1/4 szklanki śmietany
- pęczek świeżego koperku
- sól i pieprz
- olej do smażenia

Sposób przygotowania:
1.Pieczarki obieramy kroimy na małe i cienkie kawałki i smażymy wraz z cebulą na patelni ok. 5min.
2. Do miski wkładamy mięso mielone, jajka, ostudzone pieczarki, zioła, tartą bułkę i vegetę do smaku. Wszystko mieszamy i formujemy pulpety, które obtaczamy w mące i smażymy na oleju na złoty kolor.
3. Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy kostkę rosołową i posiekany koperek, doprawiamy solą i pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia. W kubku przygotowujemy zaklepkę z 2 łyżeczek mąki, śmietany i 4 łyżek wody, wlewamy to do gotującego się wywaru.
4. Do wywaru przekładamy usmażone pulpety i gotujemy na małym ogniu 15-20 min. od czasu do czasu mieszając.

2 komentarze:

jolanta pisze...

Niebo w gębie, masz extra przepisy,założyłam bloga, aby podzielić się swoimi przepisami, ale ja przy Tobie to pikuś.

Anonimowy pisze...

Robiłam dzisiaj, pychota!!!!!

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi