wtorek, 26 maja 2015

Kokosowe risotto z krewetkami

Składniki:
- 3/4 szklanki ryżu do risotto
- 200ml białego wina
- ok. 500ml bulionu warzywnego
- 1 ząbek czosnku
- 1-2 szalotki
- 1 mała puszka mleka kokosowego
- szczypta płatków chili
- oliwa
- 10-15 średnich obranych krewetek
- 1 łyżka masła
- natka pietruszki

Sposób przygotowania:
1. Na oliwie podsmażamy posiekany czosnek i szalotki, następnie wsypujemy ryż, by lekko się zeszklił. Całość zalewamy winem. Gdy połowa wina wyparuje, partiami wlewamy bulion, od czasu do czasu mieszając, aż ryż wchłonie cały płyn.
2. Kilka krewetek odkładamy do dekoracji, pozostałe drobno kroimy i wrzucamy do prawie gotowego ryżu, pozostawiamy na ogniu, aż wszystkie składniki będą miękkie. Na końcu do risotto dodajemy mleko kokosowe i masło, jeśli trzeba przyprawiamy solą.
3. Odłożone krewetki podsmażamy na złoty kolor, na rozgrzanej oliwie, solimy.
3. Risotto wykładamy na talerze, dekorujemy podsmażonymi krewetkami, natką pietruszki i płatkami chili.
Inspiracja:bazyliaczywanilia

0 komentarze:

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi