wtorek, 12 lipca 2011

Cukinia z farszem

Składniki:
- 3 średnie cukinie
- 2 pomidory
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 torebka ryżu czarno-białego
- 8 plasterków sera żółtego salami
- oregano, bazylia
- sól i pieprz
- olej

Sposób przygotowania:
1. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cukinie kroimy na połówki, wycinamy nasienie. Następnie wydrążamy trochę miąższu z cukinii, który podsmażamy na oleju wraz z pokrojoną cebulą i czosnkiem. Dodajemy do tego pokrojone pomidory, przyprawiamy i smażymy do miękkości. Farsz mieszamy z ugotowanym ryżem.
2. Cukinie z wydrążonym środkiem lekko solimy i posypujemy pieprzem. Następnie kładziemy je do formy wyłożonej folią aluminiową. Nakładamy na nie farsz, następnie ser pokrojony w paseczki. Wszystko zapiekamy w piekarniku do miękkości cukinii ok. 30 min w 200 stopniach. Gotowe polewamy ketchupem.

5 komentarze:

Marianna Hall pisze...

Pyszności! :) Nie dość, że uwielbiam cukinie, to farsz w niej stanowi idealną kompozycję :)

Karmel-itka pisze...

jak pysznie nadziana!

annaz pisze...

super pomysł na farsz, ja do tej pory robiłam z mięsem mielonym, polecam - też pyszniutkie :)

Anonimowy pisze...

Naprawde polecam.Genialny smak.

Anonimowy pisze...

Super właśnie takiego przepisu szukałem!!!

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

FlyB - Kulinaria
Lista Blogów Kulinarnych
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
przepisy kulinarne