niedziela, 3 kwietnia 2016
Kokosowiec z kremem ajerkoniakowym
Składniki:
*na biszkopt
- 4 jajka
- 2/3 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki oleju
*na krem
- 1 szklanka ajerkoniaku
- 600ml śmietany 30%
- 5 płaskich łyżeczek żelatyny
- 75g cukru pudru
*na ciasto kokosowe
- 6 białek
- 1 szklanka cukru
- 200g wiórków kokosowych
Sposób przygotowania:
1. Przygotowanie biszkoptu zaczynamy od ubicia na sztywno białek, pod koniec dodając cukier. Następnie pianę łączymy z żółtkami, olejem i mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy do formy o wymiarach ok. 24x35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 min. w 180 stopniach (do suchego patyczka). Gdy biszkopt ostygnie zdejmujemy papier i ponownie wkładamy do formy.
2. Białka na ciasto kokosowe ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier. Następnie delikatnie mieszamy z wiórkami kokosowymi i wylewamy do formy o wymiarach jak wyżej, wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 20 min., aż się ładnie zrumieni, studzimy.
3. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklance gorącej wody, lekko studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Później mieszamy ją z ajerkoniakiem i żelatyną.
4. Na biszkopt wylewamy krem ajerkoniakowy, na wierzch kładziemy bardzo delikatnie ostudzone ciasto kokosowe, oczywiście bez papieru, lekko dociskamy. Ciasto chłodzimy w lodówce przez kilka godzin.
Inspiracja:gotujzcukiereczkiem
*na biszkopt
- 4 jajka
- 2/3 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki oleju
*na krem
- 1 szklanka ajerkoniaku
- 600ml śmietany 30%
- 5 płaskich łyżeczek żelatyny
- 75g cukru pudru
*na ciasto kokosowe
- 6 białek
- 1 szklanka cukru
- 200g wiórków kokosowych
Sposób przygotowania:
1. Przygotowanie biszkoptu zaczynamy od ubicia na sztywno białek, pod koniec dodając cukier. Następnie pianę łączymy z żółtkami, olejem i mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy do formy o wymiarach ok. 24x35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 min. w 180 stopniach (do suchego patyczka). Gdy biszkopt ostygnie zdejmujemy papier i ponownie wkładamy do formy.
2. Białka na ciasto kokosowe ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier. Następnie delikatnie mieszamy z wiórkami kokosowymi i wylewamy do formy o wymiarach jak wyżej, wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 20 min., aż się ładnie zrumieni, studzimy.
3. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklance gorącej wody, lekko studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Później mieszamy ją z ajerkoniakiem i żelatyną.
4. Na biszkopt wylewamy krem ajerkoniakowy, na wierzch kładziemy bardzo delikatnie ostudzone ciasto kokosowe, oczywiście bez papieru, lekko dociskamy. Ciasto chłodzimy w lodówce przez kilka godzin.
Inspiracja:gotujzcukiereczkiem
Etykiety:
Ciasta
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
0 komentarze:
Prześlij komentarz