wtorek, 5 kwietnia 2016
Pieczona szynka miodowo-musztardowa
Składniki:
- ok. 1,5kg szynki wieprzowej bez kości
- 1 cebula
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1/2 szklanki bulionu
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki musztardy francuskiej
- 3 łyżki musztardy sarepskiej
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka miodu
- 3 ząbki czosnku
- 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
- 2 łyżki octu balsamicznego
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Szynkę oczyszczamy, związujemy sznurkiem, by nadać jej odpowiedni kształt.
2. W misce mieszamy olej z oliwą, musztardami, miodem, zmiażdżonym czosnkiem, sosem sojowym, słodką papryką, octem i pieprzem. Tak przygotowaną marynatą nacieramy mięso, szczelnie zamykamy i pozostawiamy w lodówce na całą noc.
3. Następnego dnia mięso obsmażamy na złoty kolor i wraz z pozostałą marynatą, posiekaną cebulą i połową bulionu przekładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy ok. 2,5 godz. w 200 stopniach, aż mięso będzie wystarczająco miękkie.
4. Powstały sos z pieczenia szynki przecedzamy, dodajemy pozostały bulion, zagotowujemy i zagęszczamy mąką, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
5. Gotową szynkę kroimy na plasterki i polewamy sosem.
Inspiracja:domowe-potrawy
- ok. 1,5kg szynki wieprzowej bez kości
- 1 cebula
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1/2 szklanki bulionu
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki musztardy francuskiej
- 3 łyżki musztardy sarepskiej
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka miodu
- 3 ząbki czosnku
- 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
- 2 łyżki octu balsamicznego
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Szynkę oczyszczamy, związujemy sznurkiem, by nadać jej odpowiedni kształt.
2. W misce mieszamy olej z oliwą, musztardami, miodem, zmiażdżonym czosnkiem, sosem sojowym, słodką papryką, octem i pieprzem. Tak przygotowaną marynatą nacieramy mięso, szczelnie zamykamy i pozostawiamy w lodówce na całą noc.
3. Następnego dnia mięso obsmażamy na złoty kolor i wraz z pozostałą marynatą, posiekaną cebulą i połową bulionu przekładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy ok. 2,5 godz. w 200 stopniach, aż mięso będzie wystarczająco miękkie.
4. Powstały sos z pieczenia szynki przecedzamy, dodajemy pozostały bulion, zagotowujemy i zagęszczamy mąką, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
5. Gotową szynkę kroimy na plasterki i polewamy sosem.
Inspiracja:domowe-potrawy
Etykiety:
Dania z wołowiny i wieprzowiny
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
0 komentarze:
Prześlij komentarz