czwartek, 7 kwietnia 2016
Sernik stracciatella z wiśniami
Składniki:
*na spód
- 100g masła
- 50g cukru
- 1 łyżka miodu
- 150g mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
*na masę serową
- 200ml śmietany 30%
- 400g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
- ok. 70g płatków czekoladowych
*na galaretkę
- ok. 2 szklanki wydrylowanych wiśni z kompotu
- 1 opakowanie galaretki wiśniowej w proszku
- 100ml soku z wiśni
Sposób przygotowania:
1. Masło rozpuszczamy z miodem, następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z cukrem i kakao. Dość sypkim ciastem wylepiamy dno tortownicy i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 15 min., studzimy.
2. Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem, następnie łączymy z ubitą na sztywno śmietaną. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklance gorącej wody i lekko przestudzaną wlewamy do masy śmietanowej, miksujemy. Na końcu mieszamy z płatkami czekoladowymi i wylewamy na wystudzony spód ciasta, chłodzimy w lodówce.
3. Galaretkę rozpuszczamy w soku wiśniowym i w 100ml wody, studzimy. Na stężałej masie śmietanowej układamy wiśnie, zalewamy zimną galaretką i wkładamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Inspiracja:cafeamaretto
*na spód
- 100g masła
- 50g cukru
- 1 łyżka miodu
- 150g mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
*na masę serową
- 200ml śmietany 30%
- 400g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
- ok. 70g płatków czekoladowych
*na galaretkę
- ok. 2 szklanki wydrylowanych wiśni z kompotu
- 1 opakowanie galaretki wiśniowej w proszku
- 100ml soku z wiśni
Sposób przygotowania:
1. Masło rozpuszczamy z miodem, następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z cukrem i kakao. Dość sypkim ciastem wylepiamy dno tortownicy i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 15 min., studzimy.
2. Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem, następnie łączymy z ubitą na sztywno śmietaną. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklance gorącej wody i lekko przestudzaną wlewamy do masy śmietanowej, miksujemy. Na końcu mieszamy z płatkami czekoladowymi i wylewamy na wystudzony spód ciasta, chłodzimy w lodówce.
3. Galaretkę rozpuszczamy w soku wiśniowym i w 100ml wody, studzimy. Na stężałej masie śmietanowej układamy wiśnie, zalewamy zimną galaretką i wkładamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Inspiracja:cafeamaretto
Etykiety:
Ciasta
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
0 komentarze:
Prześlij komentarz